Kokos

Mus kokosowy – przysmak dla każdego miłośnika kokosa

Myśląc o orzechach mamy przed oczyma nasze swojskie orzechy włoskie czy laskowe, albo bardziej egzotyczne brazylijskie, makadamia etc. Wszystkie one mają stosunkowo zwartą budowę i raczej niewielkie rozmiary. Kokos do takiego opisu nie bardzo pasuje, ale tak się składa, że również jest orzechem.

Czym jest pasta kokosowa i co warto o niej wiedzieć?

Pasta kokosowa powstaje ze zmielonego miąższu kokosa zwanego bielmem. Na rynku można spotkać ją także pod innymi nazwami:

– miąższ kokosowy,

– mus kokosowy,

– masło kokosowe,

– krem kokosowy.

Pasta kokosowa jest produktem niskowęglowodanowym i wysokotłuszczowym. Za najsmaczniejsze i najwygodniejsze w użyciu uchodzą pasty zawierające około 72% tłuszczu. Można również kupić pasty odtłuszczone (zawierają one poniżej 70% tłuszczu), ale są one dość twarde. Z kolei pasty o większej niż 72% zawartości tłuszczu są dość specyficzne w smaku i nie każdemu będą smakować.

Pasta kokosowa nie jest tak popularna jak mleczko kokosowe czy wiórki, ale Polacy sięgają po nią coraz częściej. Produktu ten jest całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków, nie znajdziemy w nim konserwantów, słodzików, barwników czy zagęszczaczy. Biorąc pod uwagę jak wygląda skład przeciętnego mleczka kokosowego (zagęszczacze, stabilizatory) czy wiórków kokosowy (dwutlenek siarki) to taki czysty, naturalny skład jest dużym atutem.

Czy pasta kokosowa jest zdrowa?

Poza dobrej jakości tłuszczami, które pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała, poprzez regulację procesów metabolicznych oraz wpływ na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, pasta kokosowa zawiera dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin (szczególnie D oraz K) oraz minerałów.  Zawarty w paście kokosowej błonnik pozytywnie wpływa na procesy trawienne (m.in. wspomaga walkę z zaparciami), przemianę materii (zwiększa uczucie sytości) oraz pracę serca (obniża poziom cholesterolu). Kwas foliowy, magnez oraz fosfor mają dobry wpływ na odporność organizmu oraz usprawniają gospodarkę wodną i elektrolitową. Dodatkowo potas wspomaga pracę nerek.

Pasta kokosowa w polskiej kuchni

Pasta kokosowa jest doskonałym dodatkiem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Ma przyjemny słodkawy smak, ale doskonale nadaje się również do dań wytrawnych, Można już używać jako smarowidło do kanapek czy też jako polewę do naleśników, gofrów i placuszków. Dodana do ciasta czy sosu nada mu przyjemny, orientalny posmak. Z pasty kokosowej można zrobić domowe mleko kokosowe. Wystarczy wymieszać kilka jej łyżek w wodą. Tak uzyskane mleczko będzie tańsze niż sklepowe, będzie również pozbawione konserwantów. Rozwiązanie dla osób nieco bardziej leniwych obejmuje wyjadanie pasty łyżeczką prosto z pojemniczka.

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *